Logotipo librería Marcial Pons
Quan el temps era sang

Quan el temps era sang
Sagunt en les cróniques i relats de la Guerra Civil

  • ISBN: 9788478226375
  • Editorial: Institució Alfons el Magnànim
  • Lugar de la edición: Valencia. España
  • Colección: Estudis Univeritaris
  • Encuadernación: Rústica
  • Medidas: 22 cm
  • Nº Pág.: 295
  • Idiomas: Catalán

Papel: Rústica
15,00 €
Stock en librería. Envío en 24/48 horas

Resumen

La Guerra Civil espanyola va ser el primer conflicte bèl · lic en què els moderns mitjans de comunicació de masses es van convertir en una peça clau de l'enfrontament. Les cròniques periodístiques i la ràdio, els noticiaris cinematogràfics, els cartells o les arengues i mítings van ser armes mobilitzades per ambdós bàndols en la guerra simbòlica que van lliurar durant els tres anys de conflicte, en paral · lel amb la que desenvolupaven en els camps de batalla. Quan el Temps era sang. Sagunt en els Cròniques i relats de la Guerra Civil, de José Manuel Rambla Moya, pretén mostrar a partir de les informacions relatives a aquesta ciutat valenciana, com van ser configurant aquestes narracions que es van projectar fins i tot fora de les fronteres espanyoles.

Al llarg del llibre veiem com els mitjans republicans van integrant a Sagunt en el relat de l'heroisme i l'entusiasme revolucionari dels primers dies, per plasmar més tard el patiment dels atacs aeris i culminar com a exemple d'enteresa dins de la consigna de resistència del govern de Juan Negrín. Per la seva banda, la propaganda franquista oscil · larà entre la reivindicació del mite històric de Sagunt com a esperit d'una "Espanya Eterna", els silencis davant d'una ciutat que roman en territori enemic o la creació de relats alternatius que contrarestin les crítiques provocades pels bombardejos a ciutats. Finalment, la premsa internacional trobarà en el cas de Sagunt no només una mostra del drama humà de la guerra, sinó també un episodi més de la controvertida implicació d'Alemanya i Itàlia en el conflicte espanyol.

Quan el Temps era sang, que inclou una selecció de textos republicans i franquistes, mostra com en temps de guerra la informació i la propaganda es converteixen en una arma tan utilitzada com les bombes. A les seves pàgines veiem com al costat de la censura, les parts enfrontades busquen amb els recursos de la comunicació elevar la moral en els fronts i la rereguarda, afeblir anímicament l'enemic, legitimar la seva lluita, conquerir la simpatia exterior o restar suports al contrincant. Per a això recorreran a relats que a més, quan són col · lectivament assumits, ens mostren com va ser viscuda per la població aquella dura experiència de la guerra.

Resumen

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y facilitar la navegación. Si continúa navegando consideramos que acepta su uso.

aceptar más información